فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و پنجم شماره 12 (پیاپی 204، اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهام شکیبا، منیره موحدی، احمد مجد، مهدی هدایتی* صفحات 849-859
    سرطان تیرویید یکی از بدخیمی های شایع غدد درون ریز است. پیشرفت های زیادی در مورد عوامل مولکولی بیماری زا مانند نقش اساسی مسیرهای پیام رسانی و اختلالات مولکولی آن در سال های اخیر انجام شده است. در حال حاضر درمان کارآمدی در مورد سرطان های تیرویید پیشرفته ای که شامل بدخیمی های خیلی کم تمایز یافته، آناپلاستیک و سرطان تیرویید متاستاتیک یا تمایز یافته عود کننده که به ید رادیو اکتیو پاسخ نمی دهند، وجود ندارد. در سال های اخیر، درمان های سرطان های پیشرفته تیرویید بر اساس شناسایی جهش های سرطان زای اصلی پیشنهاد شده است. اگرچه نتایج چند آزمایش در مرحله II نویدبخش است، هیچکدام از بیماران تحت درمان قرار گرفته کاملا به درمان پاسخ نداده اند و درمان در بهترین حالت تنها در کنترل وضعیت بیماران مبتلا به بیماری پیشرفته موثر است. اپی ژنتیک به مطالعه تغییرات ارثی در بیان ژن گفته می شود که بدون تغییر در توالی DNA اولیه رخ می دهد. مکانیسم های اصلی تغییرات ژنتیکی و اپی ژنتیکی شامل جهش، افزایش تعداد کپی ژن و متیلاسیون نابه جای ژن است. نواقص اپی ژنتیکی در بیشتر سرطان ها وجود دارد. ژن هایی که در کنترل تکثیر سلولی و تهاجم دخالت می کند و همینطور ژن های خاص تمایز تیرویید در سرطان تیرویید دچار متیلاسیون نابه جا می شوند و همراه با تغییرات ژنتیکی موجب پیشرفت تومور می گردند. بسیاری از این تغییرات مولکولی، مارکرهای مولکولی جدیدی را برای پیش آگهی، تشخیص و هدف های درمانی در مورد سرطان تیرویید ارایه کرده است. موضوع این مقاله در مورد رایج ترین تغییرات ژنتیکی و اپی ژنتیکی در سرطان تیرویید است.
    کلیدواژگان: سرطان، غدد درون ریز، اپی ژنتیک، ژنتیک، بدخیمی، تیرویید
  • نیلوفر آقارضایی، رضوان مرزبانی، حسن رضادوست، سعیده زمانی کوخالو، بابک ارجمند، کامبیز گیلانی * صفحات 860-868
    ناباروری حدود 20% از زوج های جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. عوامل موثر بر باروری در مردان و زنان به طور مساوی توزیع شده است. با وجود تحقیقات گسترده در ناباروری مردان اتیولوژی بسیاری از مردان نابارور ناشناخته است. در Nature سال 2010 از پژوهشگران برجسته و سیاست گذاران خواسته شد سند چشم اندازی برای سال 2020 ارایه دهند، که در نهایت متابولومیکس به عنوان فنآوری پیشرو در Omics توسط این افراد معرفی شد. در حدود 20 سال پیش واژه ی متابولومیکس تعریف شد، درحالی که کاربرد بالینی متابولومیکس به بیش از 1000 سال پیش برمی گردد، زمانی که پزشک و فیلسوف بزرگ ایرانی، ابن سینا، تغییرات ادرار فرد در هنگام بیماری را مشاهده می کرد. امروزه این تغییرات بو یا رنگ در نتیجه تنظیم نبودن متابولیت ها شناخته می شود که نشان دهنده ی بیماری های متابولیک است. روش متابولومیکس تجزیه و تحلیل های الگویی واحد است که توسط مسیرهای بیوشیمیایی خاصی که در پس تولید مواد بیولوژیکی مانند اسپرماتوزوآ یا پلاسمای مایع منی است، دنبال می شود. جهت تشخیص مردان نابارور در آنالیز مایع منی پارامترهای متداولی از جمله: تحرک، مورفولوژی، غلظت و تعداد اسپرم مورد بررسی قرار می گیرد. پلاسمای منی انسان منبع بیولوژیک ارزشمندی است که متاسفانه در تشخیص مردان نابارور مورد استفاده قرار نمی گیرد. بر اساس داده های موجود، هیچ پارامتری برای تجزیه و تحلیل پلاسمای مایع منی وجود ندارد. بنابراین شناسایی یک پارامتر جدید جهت تشخیص مردان نابارور امری ضروری است. پیشنهاد ما بر اساس پژوهش های پیشین خود، استفاده از پلاسمای مایع منی جهت تشخیص مردان نابارور است. تنها تعداد محدودی از مطالعات با استفاده از روش های متابولومیکس به مطالعه در زمینه ناباروری مردان پرداخته اند.
    کلیدواژگان: نشانگر زیستی، ناباروری مردان، متابولومیکس، پلاسمای مایع منی
  • مهدی نیک سرشت، محمود نیک سرشت، ولی الله دبیدی روشن * صفحات 869-874
    زمینه و هدف
    بیماری های قلبی-عروقی مهمترین عامل مرگ ومیر در جهان هستند. ایسکمی میوکارد یکی از انواع بیماری های قلبی-عروقی است که با افزایش سن خطر آن گسترش می یابد. بنابراین، هدف مطالعه حاضر مقایسه ایسکمی میوکارد به شیوه غیرتهاجمی در بیماران مبتلا به مشکلات قلبی در رده های سنی متفاوت بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای بود که طی ماه های تیر تا مهر سال 1395 در دانشگاه مازندران انجام گرفت. 175 مرد (59-45 سال) و 124 مرد ( 77-60 سال) با ناراحتی قلبی در این مطالعه شرکت کردند. پرسشنامه های آنژین صدری رز (برای ارزیابی خطر ایسکمی میوکارد)، سبک زندگی و سطح فعالیت بدنی توسط آزمودنی ها تکمیل شد. افزون بر، ویژگی های آنتروپومتری، فشارخون و اکسیژن مصرفی اوج آزمودنی ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که خطر ایسکمی میوکارد در مردان سنین 77-60 سال به طور معناداری بالاتر از مردان سنین 59-45 سال بود (0/049=P). مردان 77-60 سال در شاخص های خوب (سطح فعالیت بدنی، اکسیژن مصرفی بیشینه و بیشتر شاخص های سبک زندگی) به طور معناداری پایین تر و در شاخص های بد (نسبت کمر/لگن، شاخص شکل بدن، فشارخون سیستول مچ پا، فشارخون سیستول و دیاستول بازو) به طور معناداری بالاتر از مردان 45-59 سال بودند (0/031˂P، برای همه متغیرها). همچنین، تفاوت معناداری در خطر ایسکمی بین گروه ها مشاهده نشد، وقتی بر اساس سطح فعالیت بدنی یکسان بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این یافته ها، به نظر می رسد که بالاتر بودن خطر ایسکمی میوکارد در مردان سنین 77-60 سال در مقایسه با مردان سنین 59-45 سال تنها به دلیل تفاوت در سن نیست، بلکه افزایش شاخص های بد و کاهش شاخص های خوب یا ترکیبی از این دو تاثیر قابل توجهی دارند.
    کلیدواژگان: سالمندی، فشارخون، درد سینه، ایسکمی میوکارد، فعالیت بدنی
  • سیروس نعیمی * صفحات 875-880
    زمینه و هدف
    از مشکلات اصلی سرطان وجود عدم تعادل مابین رشد سلولی و مرگ سلولی می باشد که به دلیل تغییر در میزان بیان ژن های مربوط به این مکانیسم ها است. از جمله ژن های دخیل در این امر می توان به ژن Death-associated protein kinase (DAPK) اشاره نمود. مطالعات نشان داده است که بیان ژن ها تحت تاثیر متیلاسیون نواحی پروموتری قرار می گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی میزان بیان ژن مذکور و تاثیر متیلاسیون بر میزان بیان این ژن و ارتباط آن با ایجاد سرطان پستان در زنان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد-شاهدی، 80 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 80 نفر به عنوان گروه کنترل شرکت داشتند که از شهریورماه 1393 تا اسفند 1395 به بیمارستان های شهید فقیهی و نمازی شیراز مراجعه کرده بودند. این مطالعه در مرکز تحقیقات ژنتیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون انجام گردید. از لنفوسیت های خون محیطی افراد مورد مطالعه، جهت استخراج mRNA و ساختن cDNA و جداسازی DNA استفاده شد و جهت تعیین میزان بیان ژن و متیلاسیون به ترتیب از روش Real-time PCR و Methylation-specific (MS)-PCR استفاده شد.
    یافته ها
    میزان بیان ژن DAPK در بیماران و افراد سالم تفاوت معناداری را نشان داد به این صورت که بیان آن در بیماران نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری داشت (0/0156P=). از طرفی ارتباط معناداری میان بیان ژن یاد شده و متیلاسیون پروموتر ژن وجود نداشت (0/13P=).
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان می دهد که، کاهش میزان بیان ژن DAPK در ابتلای افراد به سرطان پستان، نقش موثری را ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، پروتئین کیناز همراهی کننده مرگ، بیان ژن، متیلاسیون
  • علیرضا توسلی، سجاد نورشفیعی *، احمدرضا توسلی، سعیده حاجبی خانیکی صفحات 881-887
    زمینه و هدف
    فواید آسپیرین طی بررسی های مکرر به ویژه در پیشگیری ثانویه در انفارکتوس قلبی، سکته مغزی و پس از انجام آنژیوگرافی مداخله ای و تعبیه استنت ثابت شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه گذشته نگر روی تمام بیمارانی صورت گرفت که از مرداد ماه 1384 تا اسفند 1391 تحت عمل جراحی غیرقلبی در بیمارستان قائم (عج) مشهد قرار گرفتند و به هر علتی آسپیرین در آن ها قطع نشد. عمده این جراحی ها شامل کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی و آپاندکتومی بودند. داده ها شامل حجم خونریزی حین عمل، خونریزی و هماتوم پس از عمل، نیاز به عمل دوباره به علت خونریزی، وقوع حوادث قلبی-عروقی حین بستری و یا پس از یک ماه، کبودی در ناحیه پوست و خونریزی پس از ترخیص ثبت و تحلیل شد.
    یافته ها
    197 نفر وارد مطالعه شدند و تمام این بیماران تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند. میانگین میزان خونریزی حین عمل ml 110 بود. 13 نفر (4/06%) از بیماران در گروه کوله سیستکتومی لاپاراسکوپی و یک نفر در گروه آپاندکتومی به علت عدم کنترل اولیه شریان خونرسانی دچار خونریزی بیش از ml 110 شدند که عمل به جراحی باز تبدیل یافته و کنترل موفقیت آمیز خونریزی صورت گرفت. هشت نفر دیگر (6/59%) بدون نیاز به جراحی باز تحت درمان قرار گرفتند. هیچ حادثه قلبی-عروقی در دوره یک ماهه پس از اعمال جراحی رخ نداد.
    نتیجه گیری
    ادامه مصرف آسپیرین در دوره پیش از جراحی نه تنها با افزایش ریسک خونریزی همراه نبوده بلکه با کاهش حوادث قلبی-عروقی نیز همراه بود.
    کلیدواژگان: آسپیرین، خونریزی، روش جراحی، ترومبوآمبولیک
  • احمد شمسی زاده، رویا نیک فر، مینا صافی*، طاهره ضیایی کجباف، امیر صابری دمنه، رضا کربلایی صفحات 888-893
    زمینه و هدف
    برونشیولیت از شایعترین بیماری های دستگاه تنفسی تحتانی شیرخواران است. ویتامین دی، در برابر ابتلا به عفونت های دستگاه تنفسی تحتانی، نقش حفاظتی نشان داده است، بااین وجود نتایج محدود و متناقضی در ارتباط با سطح سرمی ویتامین دی با بروز برونشیولیت، در کودکان وجود دارد. هدف مطالعه ی حاضر مقایسه ی سطح سرمی این ویتامین در شیرخواران سالم و مبتلا به برونشیولیت حاد بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد-شاهدی در بیمارستان ابوذر شهر اهواز، از مهر ماه تا اسفند ماه سال 1393 انجام گرفت. سه گروه 45 نفره از شیرخواران، شامل گروه کنترل، برونشیولیت شدت کم و شدت زیاد، انتخاب شدند. معیار شدت برونشیولیت در این مطالعه، امتیاز حاصل از اندکس ارزیابی زجر تنفسی شیرخواران بود به طوری که امتیاز یک تا هشت برابر با شدت کم و امتیاز 9 تا 17 معادل شدت زیاد برونشیولیت لحاظ گردید. سپس ml 3 خون وریدی از آن ها گرفته شد و سطح سرمی 25(OH)D با استفاده از کیت مخصوص به روش آنزیماتیک سنجش گردید.
    یافته ها
    (44/4%)60 نفر از شیرخواران، دختر و مابقی پسر بودند. میانگین سنی گروه کنترل، برونشیولیت شدت کم و شدت زیاد به ترتیب 5/2±11/2، 5/8±10 و 4/7±9/8 ماه بود (0/1P=). میانگین سطح 25(OH)D در سه گروه کنترل، برونشیولیت شدت کم و شدت زیاد به ترتیب 19/4±28/3، 11/7±17/7 و nm/l 5/7±13/6 بود. تفاوت معناداری بین سطح 25(OH)D گروه کنترل و برونشیولیت شدت کم (0/001P=) و شدت زیاد (0/002P=) مشاهده شد، اما این اختلاف بین دو گروه برونشیولیت شدت زیاد و شدت کم معنا دار نبود (0/3P=).
    نتیجه گیری
    در مطالعه ی حاضر سطح 25(OH)D، به طور معنا داری در گروه شیرخواران مبتلا به برونشیولیت، کمتر از افراد کنترل بود اما سطح 25(OH)D تاثیری بر شدت برونشیولیت نداشت
    کلیدواژگان: بیماری حاد، برونشیولیت، شیرخوار، ویتامین دی
  • ناهید عارفی لیسار، پریوش کردبچه*، ساسان رضایی، مهین صف آرا، روشنک داعی قزوینی، حیدر بخشی، زهرا امیدوار جلالی صفحات 894-901
    زمینه و هدف
    ولوواژینیت کاندیدایی دوران بارداری می تواند با‏ عوارضی همچون سقط جنین، پارگی زودرس کیسه آب، تولد نوزاد کم وزن، کوریوآمنیونیتیس و کاندیدیازیس سیستمیک مادرزادی مرتبط باشد. هدف از انجام این مطالعه شناسایی گونه های کاندیدا با روش های قارچ شناسی و مولکولی در زنان باردار مبتلا به کاندیدیازیس واژینال بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 80 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان شهید نورانی طالش از فروردین تا آذر 1395 (هشت ماه) انجام پذیرفت. کشت روی کروم آگار کاندیدا به منظور جداسازی و افتراق گونه های مهم بالینی به عمل آمد. کشت ها به مدت 48 ساعت در C° 35 انکوبه و کلنی های رشد یافته بر اساس رنگ و تعداد، شناسایی گردیدند. تایید نهایی گونه ها توسط روش Polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) انجام پذیرفت.
    یافته ها
    20 مورد (25%) از بیماران مبتلا به واژینیت کاندیدایی بودند. از 22 ایزوله شناسایی شده توسط کشت، گونه های آلبیکنس به عنوان شایعترین گونه (72/8%)16، گلابراتا (22/7%)5 و کروزه ای (4/5%)1 شناسایی گردیدند. دو بیمار دارای عفونت توام (گونه های آلبیکنس و گلابراتا) بودند درحالی که با روش PCR-RFLP، گونه های شناسایی شده به ترتیب شامل: آلبیکنس (59/1%)13، گلابراتا (22/7%)5، تروپیکالیس (13/6%)3 و کروزه ای (4/5%)1 مورد گزارش گردیدند. در این پژوهش از نظر آماری ارتباط معنادار بین کاندیدیازیس واژینال با علایم بالینی (0/0001P<)، دیابت (0/014P<) و استفاده از آنتی بیوتیک ها (0/003P<) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    روش PCR-RFLP به عنوان یک روش تکمیلی توانست گونه های کاندیدا را به درستی تعیین هویت نماید.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، پژوهش های مورد، شاهدی، حاملگی، روش واکنش زنجیره ای پلیمراز، کاندیدیازیس واژینال
  • آزاده واحدی، اکرم باغانی، زهره باصری، محمدرضا پورمند * صفحات 902-912
    زمینه و هدف
    عفونت های خون از عوامل اصلی مرگ و میر بیماران بستری در بیمارستان است. جهت شناسایی عوامل ایجاد کننده عفونت، کشت خون مبنای اصلی تشخیص است. آگاهی از تنوع عوامل باکتریایی عفونت خون و همچنین مقاومت آنتی بیوتیکی این باکتری ها مهم می باشد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی فراوانی و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های باکتریایی نمونه های کشت خون بیماران بستری در بیمارستان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی گذشته نگر بود که با استفاده از داده های آزمایشگاه بیمارستان، تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی تهران در ارتباط با باکتری های جدا شده از کشت خون از مهر تا اسفند سال 1392 انجام گردید. در این مطالعه، فراوانی و مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های باکتریایی با روش دیسک دیفیوژن آگار تعیین شد.
    یافته ها
    فراوانی باکتری های جدا شده از 595 نمونه کشت خون مثبت به ترتیب زیر بود: پسودوموناس 41%، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس 20%، اشریشیاکلی 10%، آسینتوباکتر لوفی 6%، استافیلوکوکوس اورئوس 6%، استنوتروفوموناس 5%، آسینتوباکتر بومانی 3%. نتایج آنتی بیوگرام بیانگر آن بود که بالاترین میزان مقاومت در آسینتوباکتر بومانی به پیپراسیلین (92/8%)، در آسینتوباکتر لوفی به ایمی پنم (96/2%)، در استنوتروفوموناس به سفتازیدیم (%50)، در استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس به اریترومایسین (85/7%)، در استافیلوکوکوس اورئوس به اریترومایسین (65%)، در پسودوموناس به پیپراسیلین (66%)، در کلبسیلا به سیپروفلوکساسین (75%) و در اشریشیاکلی به تری متوپریم- سولفامتوکسازول (73/7%) بود.
    نتیجه گیری
    پسودوموناس فراوانترین باکتری جدا شده از کشت خون بیماران بود. گروه سنی بالای 50 سال، مستعدترین افراد به عفونت خون بودند. بیشترین میزان جداسازی باکتری نیز از بخش داخلی بود. مقاومت آنتی بیوتیکی نیز به ویژه در آسینتوباکتر، استافیلوکوکوس کواگولاز منفی، اشریشیاکلی و کلبسیلا بالا بود.
    کلیدواژگان: عوامل ضد باکتریایی، باکتریمی، کشت خون، تست حساسیت میکروبی، مقاوم
  • محمد فشی * صفحات 913-916
    زمینه و هدف
    انجام فعالیت های ورزشی در هوای آلوده با چالش های بسیاری روبه روست. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر چهار هفته تمرین هوازی پس از استنشاق ذرات کربن سیاه بر IL-β بافت ریه موش های صحرایی نر بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به صورت تجربی، آبان- آذر ماه 1394 در آزمایشگاه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. 12 سر موش صحرایی نر (الف- ذرات آلاینده (شش سر) ب- تمرین هوازی (شش سر)) 48 ساعت پس از آخرین جلسه میدانی تحقیق بیهوش و سپس بافت ریه آن ها استخراج شد. با استفاده از تکنیک Real-time PCR بیان ژن IL-1β به وسیله فرمول پافل (Pfaffl formula) و روش آماری Independent sample t-test مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معناداری بین دو گروه الف و ب در سطح معناداری 0/05P< مشاهده نشد با این وجود میانگین بیان نسبی IL-1β در گروه ب اندکی کمتر از گروه الف بود.
    نتیجه گیری
    چهار هفته تمرین هوازی پس از استنشاق ریز ذرات کربن سیاه التهاب بافت ریه را وخیم تر نمی کند.
    کلیدواژگان: کربن سیاه، ورزش، اینترلوکین- 1 بتا، ریز ذرات
  • ملیحه حسن زاده *، مینا برادران خلخالی، اکرم بهروزنیا، لیلا موسوی صفحات 917-922
    زمینه و هدف
    شایعترین علت تیروتوکسیکوز در زنان سنین باروری بیماری گریوز می باشد که بسیاری از علایم آن با وضعیت هایپرمتابولیک ایجاد شده در حاملگی مشابه است. در این گزارش بیماری معرفی می گردد که با تشخیص اولیه آمبولی ریه بستری شده و با تشخیص نهایی طوفان تیرویید درمان و مرخص شد.
    معرفی بیمار: بیمار زن 29 ساله حاملگی اول و سن بارداری 31 هفته، مورد شناخته شده گریوز که با علایم تاکی کاردی و تاکی پنه و افزایش فشارخون و ادم اندام تحتانی در فروردین ماه 1394 به اورژانس بیمارستان قائم (عج) مشهد مراجعه کرده بود. با توجه به وضعیت نامناسب بیمار در بخش مراقبت های ویژه تحت نظر قرار گرفته و پس از رد آمبولی ریه با تشخیص طوفان تیروییدی به علت مصرف اشتباه دارو تحت درمان قرار گرفت و با وجود مرگ جنین بیمار بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    با وجود نادر بودن طوفان تیروییدی در حاملگی، در صورت بروز اختلال عملکرد قلبی-ریوی در بارداری، رد کردن اختلالات تیروییدی باید مدنظر باشد.
    کلیدواژگان: حاملگی، آمبولی ریه، طوفان تیروییدی، تیروتوکسیکوز
|
  • Elham Shakiba, Monireh Movahedi, Ahmad Majd, Mehdi Hedayati * Pages 849-859
    Thyroid cancer is one of the most common endocrine malignancies and in the last two decades the number of involved people in the world has been increased. Thyroid cancer in Iran is the seventh most common cancer in women and 14th in men. In recent years many achievements regarding to molecular pathogenic factors such as the substantial role of signaling pathways and molecular abnormalities have been made. Nowadays there is no efficient treatment for progressed thyroid cancer that does not respond to radioiodine therapy which are included poorly differentiated, anaplastic and metastatic or recurrent differentiated thyroid cancer. Although the results of some clinical trials in phase II for treatment of progressed thyroid cancer are rewarding but none of the treated patients responded to treatment and only a few of them responded partially to the treatment which indicates that the treatment can only control the condition of patients with advanced disease, therefore it is needed to consider other alternative solutions which would be helpful in controlling the disease. Epigenetic is referred to study of heritable changes in gene expression without changes in primary DNA sequence. The main mechanisms of genetic and epigenetic alterations are including mutations, increasing the gene copy number and aberrant gene methylation. Epigenetic defects are prevalent in different types of cancers. Aberrant methylation of genes that control cell proliferation and invasion (p16INK4A, RASSF1A, PTEN, Rap1GAP, TIMP3, DAPK, RARβ2, E-cadherin, and CITED1), as well as specific genes involved in differentiation of thyroid cancer (Na symport, TSH receptor, pendrin, SL5A8, and TTF-1) in association with genetic alterations, leads to tumor progression. Growing evidence shows that acquired epigenetic abnormalities participate with genetic alterations to cause altered patterns of gene expression or function. Many of these molecular changes can be used as molecular markers for prognosis, diagnosis and new therapeutic targets for thyroid cancer. This article is about the most common genetic and epigenetic alterations in thyroid cancer which can be complementary together in recognition of new treatments for the disease.
    Keywords: cancer, endocrine, epigenetic, genetic, malignancy, thyroid
  • Niloofar Agharezaee *, Rezvan Marzbani, Hassan Rezadoost, Saeideh Zamani Koukhaloo, Babak Arjmand, Kambiz Gilany * Pages 860-868
    Infertility influences an estimated 20% of couples worldwide. The factors that can affect the fertility potential are equally distributed between men and women. Despite extensive research in male infertility, the etiology in majority of infertile men is unknown. In 2010, there was an opinion published in Nature asking a selection of leading researchers and policy-makers about what their future focuses will be in 2020. Metabolomics was mentioned as the leading omics technology by them. The word metabolomics has been defined almost 20 years ago. However, the clinical metabolomics history goes back to more than 1,000 years ago. The great Persian physician and philosopher Avicenna observed an individual urine changes during illness. Today, the color or smell changes are known to be caused by metabolites deregulation indicating metabolic diseases. Metabolomics approach is a systematic analysis of the unique pattern followed by a specific biochemical pathway that uses a biological material, e.g. spermatozoa or human seminal plasma. For the diagnosis of infertile men, the typical parameters of semen analysis are: sperm motility, sperm morphology, concentration and count. Human seminal plasma is a valuable biological source which was not used in the diagnosis of infertile men, unfortunately. To the best of our knowledge, there is no parameter for analysis of the human seminal plasma. Thus, the need for a novel parameter to diagnose infertile men is urgently needed. We recommend the use of seminal plasma in order to diagnose infertile men according to our previous research. Only a handful studies have used metabolomics approaches in the male infertility. In this study, we summarize the current research and our contribution to the field of male infertility and metabolomics. One of our main contributions has been to use metabolic profiling of seminal plasma from non-obstructive azoospermia to find 36 potentials biomarkers for detection of spermatogenesis. A search in the PubMed using keywords “metabolomics” and “infertility” shows only 59 publications. This demonstrates how newborn the metabolomics in its application for male infertility is. In this review article we have tried to have a comprehensive and specific approach to male infertility from a metabolomics perspective and related techniques.
    Keywords: biomarker, male infertility, metabolomics, seminal plasma
  • Mehdi Nikseresht, Mahmoud Nikseresht, Valiolla Dabidy-Roshan* Pages 869-874
    Background
    Cardiovascular diseases are the leading cause of human mortality worldwide. Myocardial ischemia is a type of cardiovascular disease that increases with age spread. Therefore, the purpose of this study was to compare non-invasive myocardial ischemia in patients with heart problems in different age groups.
    Methods
    This study is a causal-comparative study was conducted from July to October 2016 in the University of Mazandaran. One hundred and seventy-five (age=45-59 years) and 124 (age=60-77 years) men with heart problem participated in this study. The questionnaires of Rose angina pectoris (for assessing the risk of ischemic myocardium), lifestyle and physical activity level were completed by the participants. In addition, the anthropometric characteristics, blood pressure and peak oxygen uptake (VO2peak) of the participants were measured.
    Results
    The risk of myocardial ischemia in men aged 60-77 years was significantly higher than men aged 45-59 years (P=0.049). Men aged 60-77 years were significantly lower in good indices (physical activity level, VO2peak and more lifestyle indices) and higher in bad indicators (waist/hip ratio, body shape index, ankle systolic blood pressure, brachial systolic and diastolic blood pressure) than men aged 45-59 years (P
    Conclusion
    It seems that the higher risk of myocardial ischemia in men aged 60-77 years, as compared to men aged 45-59 years, might be related to aging process and imbalance in the risk factors. Promoting physical activity can favorably affect the risk of myocardial ischemia in the middle-aged or elderly men. It is concluded that physical activity effectively decreased the risk of myocardial ischemia.
    Keywords: aging, blood pressure, chest pain, myocardial ischemia, physical activity
  • Sirous Naeimi * Pages 875-880
    Background
    The main causes and difficulties of cancer are the imbalance between cell growth and cell death. This event is the results of changes in the expression level of genes related to these mechanisms. Among genes including in this case, death-associated protein kinase (DAPK) can be mentioned. Studies have shown that the expression of genes is influenced by the methylation of promoter regions. The purpose of this research was to evaluate the expression of the mentioned gene and the effect of methylation on the expression of this gene and its relationship with developing breast cancer in women.
    Methods
    Eighty patients with breast cancer and 80 healthy individuals participated in this case-control study which has been referred to Shahid Faghihi and Namazi hospitals, Shiraz city, from August 2014 to March 2017. This study was carried out at the Genetic Research Center of Islamic Azad University, Kazerun Branch, Iran. Peripheral blood lymphocytes were lysed and the mRNAs were extracted using the InViSorb™ RNA preparation kit II (Cat#1062100300, Invitek GmbH, Berlin, Germany) and cleaned up with Qiagen RNeasy spin columns. The first-strand cDNA was synthesized affording to the high capacity cDNA reverse transcription kit procedure. For DAPK gene expression, (Thermo Fisher Scientific, Waltham, MA, USA) PCR technique combines the quantitative performance of SYBR® Green-based real-time PCR, used. This technique is gainful, easy-to-use, and emphases only on the genes that you want. We designated 18S-rRNA gene, as our house-keeping gene. For determine of methylation, methylation-specific polymerase chain reaction (MS-PCR) method was used.
    Results
    The achieved results from this research show that the levels of DAPK gene expression have a significant difference. The rate of expression in patients was significantly reduced compared with the control group (P=0.0156). Also, the relationship between expression of DAPK factor and lymph node involvement was investigated. The results show the relationship between the factors studied. On the other hand, there was no significant relationship between the expression level of this gene and its promoter methylation (P=0.13).
    Conclusion
    This research shows that reduction in the rate of DAPK gene expression plays an effective role in the patients with breast cancer.
    Keywords: breast cancer, death-associated protein kinases, gene expression, methylation
  • Alireza Tavassoli, Sadjad Noorshafiee *, Ahmadreza Tavassoli, Saeedeh Hajebi Khaniki Pages 881-887
    Background
    The benefits of aspirin have been proven by repeated examinations, especially in secondary prevention in cardiac infarction, stroke, and after interventional angiography and stent insertion.
    Methods
    This is a retrospective study on all patients who underwent non-cardiac surgeries between June 2005 and March 2013 in Ghaem hospital in Mashhad and aspirin continued due to many reasons. Most frequent surgeries included laparoscopic appendectomy and cholecystectomy. Information such as bleeding and its amount both during surgery and post-operative, hematoma after surgery, requiring re-operation due to bleeding and cardiovascular events in hospital were recorded and analyzed. Moreover, all patients were followed within one month after discharge from hospital to check whether any cardiovascular events had been happened. Furthermore, bruising in the skin, and bleeding after discharge were evaluated. Data were analyzed using SPSS Version 16 (SPSS, Chicago, IL, USA).
    Results
    One hundred seventy patients enrolled in the study and all of them underwent general anesthesia. Of all patients 37.06% were male and 62.94% were female. The mean age was 52.78±5.01 years. Majority of operations included laparoscopic cholecystectomy (41.62%). Also in most of the patients (58.38%) surgery were emergency and discontinuation of aspirin were impossible. 91.37% of patients were taking less than 80 mg aspirin per day. Mean bleeding amount during surgery was 100 ml. 13 patients (6.59%) who undergo laparoscopic cholecystectomy and one patients in appendectomy group had bleeding more than 110 ml due to inadequate artery ligation and they underwent conversion to open surgery and bleeding were controlled successfully. Other eight patients (4.06%) treated conservatively without need to conversion to open surgery. In 7.61% of patients, ecchymosis happened which were healed within one month. No patient underwent reoperation due to post-operative hemorrhage. No vascular event and hematoma had been reported during one month follow up after surgery.
    Conclusion
    Continuing aspirin in perioperative period of non-cardiac surgeries were without additional risk of bleeding and it also helped to reduce risk of vascular evets post-operatively.
    Keywords: aspirin, hemorrhage, surgical procedures, thrombosis
  • Ahmad Shamsizadeh, Roya Nikfar, Mina Safi *, Tahereh Ziaei Kajbaf, Amir Saberi-Demneh, Reza Karbalaei Pages 888-893
    Background
    Bronchiolitis is one of the most common diseases of the lower respiratory tract in infants. Vitamin D has been shown to be protective against lower respiratory infections; however, there are limited and contradictory results in relation to serum vitamin D level and the incidence of bronchiolitis in children. The aim of this study was to compare serum levels of this vitamin in healthy infants and infants with acute bronchiolitis.
    Methods
    This case-control study conducted at Abuzar hospital in Ahvaz city, during October to March of 2014. Three groups of 45 eligible infants including control, low and high intensity of bronchiolitis enrolled to study. The severity of bronchiolitis classified according to scores derived from the respiratory distress assessment index. One to eight scores considered as low intensity and 9 to 17 scores considered as high intensity of bronchiolitis. Subsequently, 3 ml of venous blood sample were taken from them and the serum levels of 25(OH)D were measured by using an enzymatic kit.
    Results
    60 (44.4%) infants were girls. The mean age of the control, low and high intensity of bronchiolitis groups were 11.2±5.2, 10±5.8 and 9.8±4.7 months, respectively (P=0.1). The mean of 25(OH)D concentrations in the control, low and high intensity bronchiolitis groups were 28.3±19.4, 17.7±11.7 and 13.6±5.7 nm/l, respectively. There was a significant difference in levels of 25(OH)D between the control-low intensity bronchiolitis groups (P=0.001) and the control-high intensity bronchiolitis groups (P=0.002), this difference was not significant between the two groups of bronchiolitis. There was a direct and significant correlation between serum level of 25(OH)D and age (r=0.2, P=0.005), breast milk consumption (r=0.3, P=0.001), and vitamin D supplementation (r=0.6, P=0.000).
    Conclusion
    In the present study, levels of 25(OH)D were significantly lower in infants with bronchiolitis than control group. In addition, 25(OH)D levels did not affect the severity of bronchiolitis.
    Keywords: acute disease, bronchiolitis, infant, vitamin D
  • Nahid Arefi Lisar, Parivash Kordbacheh *, Sasan Rezaie, Mahin Safara, Roshanak Daie Ghazvini, Heidar Bakhshi, Zahra Omidvar Jalali Pages 894-901
    Background
    Vaginal candidiasis is common in during pregnancy. It may lead to complications like abortions, premature birth, low birth weight, chorioamnionitis and fungal systemic neonatal infection. The aim of present study was identification of Candida species by mycological and molecular methods in pregnant women with vaginal candidiasis.
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 80 pregnant women with or without clinical symptoms of vulvovaginal candidiasis referred to Shahid Noorani Talesh Hospital, Gilan University of Medical Sciences, Iran, from April to December 2015 (8 months). All specimens were examined by direct microscopy and culture on CHROMagar Candida medium for isolation and differentiation of major clinical-significant Candida species (spp.). Cultured media were incubated at 35 °C for 48 hours and evaluated based on color and number of grown colonies. If no growth was observed, the media were incubated for several additional days. Subcultures were done on Sabouraud dextrose agar (Merck, Germany) and Corn meal agar with Tween 80 media (Micromedia, Hungary) for further study. Identification of Candida spp. carried out by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method.
    Results
    In this study, vulvovaginal candidiasis was observed in 20 (25%) patients. Twenty-two isolates were obtained from culture of specimens on CHROMagar Candida medium (Paris, France). The most common isolated species was Candida albicans 16 (72.8%) and followed by Candida glabrata 5 (22.7%), Candida tropicalis 3 (13.6%) and Candida krusei 1 (4.5%) cases. Two patients had mixed infection with 2 different Candida species (C. albicans and C. glabrata) While using PCR-RFLP method, the Candida species were identified as 13 (59.1%) Candida albicans, 5 (22.7%) Candida glabra, 3 (13.6%) Candida tropicalis and 1 (4.5%) Candida krusei cases, respectively. In direct examination were seen yeast budding cells and pseudohyphae in 8 culture positive specimens. In the present study, results of conventional mycological method in differentiation of Candida spp. were consistent with molecular results in 80% of cases. There was also significant correlation between vulvovaginal candidiasis with clinical symptoms (P
    Conclusion
    PCR-RFLP was able to identify correctly the Candida spp. as a complementary method.
    Keywords: Candida albicans, cross-sectional studies, pregnancy, polymerase chain reaction method, vulvovaginal candidiasis
  • Azadeh Vahedi, Akram Baghani, Zohre Baseri, Mohammad Reza Pourmand* Pages 902-912
    Background
    Bloodstream infections are the most important causes of morbidity and mortality in hospitalized patients. Blood culture plays an important role in identifying most of bacterial agents of bloodstream infections. Knowledge about bacterial agents of bloodstream infections and also antibiotic resistance of these bacteria are important. Antibiotic resistance among bacterial agents of bloodstream infection including Acinetobacter, Klebisella, Pseudomonas, Escherichia coli, Enterobacter, Enterococcus, Staphylococcus aureus and Staphylococcus coagulase negative (CoNS) is one of the major challenges faced by physicians in treating. Therefore, this study was aimed to determine the frequency and antibiotic resistant patterns of bacterial isolates from hospitalized patient's blood cultured samples in the hospital, Tehran, Iran.
    Methods
    This research is a descriptive and retrospective study based on recorded data in Shariati hospital laboratory and under the supervision of Tehran University of Medical Sciences. The bacterial isolates were collected from positive blood cultures from October 2013 to March 2014. The frequency of bacterial isolates were determined by phenotypic and biochemical tests. The antibiotic resistance patterns of isolated bacteria were found by disk diffusion agar method. The diameters of inhibition zone were recorded and interpreted according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) 2013.
    Results
    The frequency of bacterial isolates was determined among 595 positive blood cultures as followed: 41% Pseudomonas, 20% Staphylococcus epidermidis, 10% Escherichia coli, 6% Acinetobacter lwoffii, 6% Staphylococcus aureus, 5% Stenotrophomonas, 3% Acinetobacter baumannii. The antibiogram test showed that 96.2% of Acinetobacter lwoffii, 92.8% of Acinetobacter baumannii, 66% of Pseudomonas aeruginosa, 85.7% of Staphylococcus epidermidis, 65% of Staphylococcus aureus, 75% of Klebsiella, 73.7% of Escherichia coli, and 50% of Stenotrophomonas were resistant to imipenem, piperacillin, piperacillin, erythromycin, erythromycin, ciprofloxacin, trimethoprim-sulfamethoxazole, and ceftazidime respectively.
    Conclusion
    The most prevalent bacterial isolate among the blood cultures of patients was Pseudomonas. The patients more than 50 years were more susceptible to blood stream infections. The most bacteria were isolated from the internal medicine department of hospital. The antibiotic resistance was also increasing especially in Acinetobacter, Staphylococcus coagulase negative, Escherichia coil and Klebsiella
    Keywords: anti-bacterial agents, bacteraemia, blood culture, microbial sensitivity tests, resistant
  • Mohammad Fashi * Pages 913-916
    Background
    Air pollution PM exposure associated with increased inflammation and decreased cellular immune function. The innate immune system is one of the first lines of defense against inhaled air pollution and is characterized by activation of lung key signaling pathways. One pathway is initiated by the activation of toll-like receptors (TLRs) that associated with airway cells culminates in the translocation of nuclear factor-kappa B and other transcription factors to the nucleus, and therefore initiation of altered signaling of pro-inflammatory mediators such as IL-1β and TNF-α. The purpose of this study was to investigate the effect of 4 weeks of aerobic training after long-term inhalation of black carbon black particulate matter on IL-β lung tissue in male rats.
    Methods
    The present study was conducted experimentally in October and November 2015 at the Sport Physiology Laboratory of Tarbiat Modares University of Tehran. 12 adult male Wistar rats (279.29±26.97) were divided to two groups: A: Daily, two hours inhalation of carbon black PM10, n=6), B: 60 minutes aerobic exercise activity, 50 percent average peak velocity, 15 minutes after inhalation of carbon black PM10. The gene expression of IL-1β was analyzed in lung tissue by real-time-PCR and Pfaffl formula. In order to determine the significant differences between groups independent t-test were used.
    Results
    Although, there were no significant differences among the A and B groups, however, the mean of relative gene expression of IL-1β in group B was slightly lower than group A.
    Conclusion
    Four weeks regular aerobic exercise activity did not worsen lung tissue inflammation after long-term inhalation of carbon black PM10. It seems regular exercise training mitigate pulmonary inflammatory responses and in part, decrease the risk of pulmonary diseases.
    Keywords: carbon black, exercise, interleukin-1beta, particulate matter
  • Malihe Hasanzadeh*, Mina Baradaran Khalkhale, Akram Behroznea, Leila Musavi Pages 917-922
    Background
    Grave's disease is the most common cause (85% of all cases) of thyrotoxicosis in women in childbearing age. Many of the symptoms are similar to hyper-metabolic status during pregnancy. The cause of the disease is autoantibodies that stimulate the thyroid-stimulating hormone (TSH) receptor. Hyperthyroidism is uncommon in pregnancy and its prevalence is 0.1-%0.4. In this paper we introduce a patient who was admitted with a primary diagnosis of pulmonary embolism and treatment with final diagnosis of thyroid storm and was discharged with good condition.
    Case Presentation
    In the first pregnancy of a 29-year-old woman with gestation age of 31 weeks was referred to obstetric emergency unit Ghaem Hospital, Mashhad, Iran in March 2015. She had Grave’s disease in her past medical history which was treated with methimazole before pregnancy and propylthiouracil (PTU) during pregnancy. In admission, she presented with tachycardia and tachypnea and hypertension and lower extremity edema. During pregnancy, she used propantheline instead of propylthiouracil due to pharmacy mistake. She admitted in Intensive care unit. After rule out of pulmonary embolism, ultrasonography showed a fetus with 30 weeks of gestational age with an approximate weight of 1680 grams. The amniotic fluid was reduced. She was treated with thyroid storm diagnosis due to a medication error. In serial obstetric visits fetal heart rate was not detected. Due to the fetal death, the pregnancy was terminated. Hyperthyroid therapy continued with PTU after delivery. She was discharged with a good general condition.
    Conclusion
    Despite the rarity of thyroid storm during pregnancy, in the event of unstable hemodynamic condition and cardiac dysfunction in pregnant women, rule out of thyroid disorders should be considered. Clinician should be paid attention to past drug history and underline disease of patient.
    Keywords: pregnancy, pulmonary embolism, thyroid crisis, thyrotoxicosis